2011. március 29., kedd

Részképzés Budapesten - használd ki!



A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Balassi Intézet által közösen meghirdetett miniszteri ösztöndíjas részképzős tanulmányút.

Bármilyen cirkalmas és tekintélyparancsoló is a megnevezés, ez talán egyike a legegyszerűbben hozzáférhető és legrugalmasabb programot ajánló ösztöndíj-lehetőségeknek. Mi, határon túli magyarok mehetünk majdnem ingyért világot láni az anyaországba. És érdemes belevágni, mert Budapest, Pécs, Szeged valóban tud többet, újat mutatni, mint a mi belterjes kis Kolozsvárunk, a hatalmas egyetemista falu.

EGÉSZEN KEZDŐKNEK
Az ösztöndíjat félévente hirdetik meg és a diákszövetség bonyolítja a  pályázatok leadásának folyamatát. Plakátokon és levelezőlistákon túl részletes információkat a KMDSZ honlapja, irodája adhat.
Nem kell megijedni a hosszú és aprólékos feltétel-listától. Te csak gyűjts össze mindent, amid van – és próbáld meg. A nyelvvizsga nem kizáró feltétel. A jó tanulmányi átlag nem árt. Pluszpont, hogyha diákszövetség tagja vagy – ezt pedig nem nehéz elintézni. Előny, hogyha szakdolgozat vagy államvizsga-dolgozat megírása céljából pályázol. Ha épp nem vagy végzős, egy TDK-szereplés sosem árt.
Pályázhatsz egyedül és csoporttal is.
Mehetsz egész félévre és néhány hétre is. Ez főként azért jó, mert a félévnél rövidebb idő esetében nem kell tantárgyakat felvenned vagy vizsgáznod a részképzés ideje alatt. Egyszerűen csak megbeszéled otthoni tanáraiddal, hogy mi a feltétele a hiányzásnak, és otthon vizsgázol – Budapesten pedig a magad ura vagy.

AMIT KAPSZ
Pénz és szállás.
A Márton Áron Szakkollégium bentlakás határon túli magyarok számára. Háromágyas szobák, folyosónként közös fürdő és konyha. A mi Hasdeunk lassan kicsit elitebb kezd lenni a laminált parkettáival és termopántos ablakaival, de persze, jóféle kisebbségi mentalitás szerint, örülünk hogy adják.
Egyhavi ösztöndíj az ELTÉ-n negyvenezer forint. Az Budapesten nagyjából arra jó, hogy BKV-bérletet vehess, mindennap ehess, kávézhass – szorongás nélkül. Minden egyébre használhatod azt a pénzt, amit otthon is elköltenél egy hónap alatt.
Hivatalos magyarországi diákigazolványt is kapsz, annak mindenféle árengedményes előnyeivel.
Ha megérkezel, legyen nálad legalább egyheti pénztartalék – egyetemenként különbözik az ügyintézések gyorsasága.

WELCOME TO BUDAPEST

LÉTSZÜKSÉG
 A BKV-bérlet 3800 forint. Ez mindenre jó, föld alatt és a felszínen, síneken és keréken. A villamosokon lehet bliccelni, a metrón ez minimum 2000 forintba kerül...
Ha ennél, kezdésként kipróbálhatod az egyetemed kantinját. Ha nem válik be, vagy másra vágysz a Kálvin tér közelében találsz házias ízeket, és ehető árakat: Sörcsarnok és Kicsi Mama Konyhája. Mindig a napi menü a legkifizetődőbb. A Ráday utca elején van a PPK. Pár Perc Krumpli. Hihetetlen finom, apró, héjában sült és erősen fűszeres krumpli. Millió féle szószt kínálnak hozzá és mindig frissen sütik. A kínai vendéglők sem drágák, ha szereted az ízeiket, minden sarkon találsz egyet. Ehetsz gyrost és kebabot – de ne számíts akkora adagra, mint egy átlag shaorma Kolozsváron. Sok helyen adnak szelet pizzát két-háromszáz forintért. A Király utcában két ilyen hely is van.

EGYETEM
Ha nem köt semmilyen egyesség és szerződés, akkor keress egy órarendet és olyat  válassz, ami igazán érdekel, ami otthon nincs.

KÖNYVTÁR
Nem kell bölcsész legyél, hogy élmény legyen egy budapesti könyvtár. Már csak az jólesik, hogy ott sétálsz a polcok között és bármelyik könyvet, folyóiratot leveheted – nem kell negyven percet várni, amíg egy közönyös képű könyvtáros az asztalodra csapja. És persze az is szívmelengető, hogy jóval nagyobb  a kínálat, mint odahaza. A különböző szakkönyvtárak mellett nyilván a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a leg. Otthonos és áttekinthető. Jöhetsz ide tanulni, olvasni, és kicsit aludni is az olvasóteremként szolgáló neobarokk palota kényelmes bársonyszékeiben. Már csak ezért is megéri!

HAVE FUN!
Mindenféle stílus és igény kielégíthető itt. Lépten nyomon szórólapok, műsorfüzetek akadnak a kezedbe. Szó szerint a bőség zavara. Szórakozáshoz persze jobb a haverok segítségét kérni, de itt is találsz néhány ötletet. Kávézó, kocsma, teázó van dögivel, csak győzzed felfedezni. Alább az én kedvenc helyeim.
A hatalmas bérházakból átalakított kávézók és partihelyek nagyon izgalmasak. A Szimpla, a Fogasház, az Instant. Ezek talán a kolozsvári Insomniához állnak legközeleb, csak az arányok és az egy négyzetméterre eső alternatív arcok száma nagyobb.  Emeletek, teraszok, rejtett sarkak és nagy terek. Minden teremben más hangulat. Nappal kávézó, este bulitér.  Jóféle agytágító-zsibbasztó, elég csak bámulni ki a fejedből és rácsodálkozni arra, hogy hányfélék vagyunk. A Szimplában havonta biciklivásárt is rendeznek.
A Sirály, a Csendes ugyanez kicsiben. Az utóbbiban pöttyös csészében kapsz tejeskávét és nagymama kakaóját.
A Gödör Klub az alap kulturális- és buliközpont az Erzsébet-téren. Koncert, felolvasás, kiállítás – elérhető áron. Ahogy melegedik az idő, az egész tér egyetlen nagy kocsmává alakul – és sose tudod, ki jön szembe vagy kivel ismerkedsz meg aznap este.
Hogyha kifáraszt a sok egyéniség és a nemzetközi kreatívkodás – mindig találsz egy csendes, egyszerű kávézót, ahol kipihend a nonkonformizálódást és a second-hand dizájnt. A Ráday utca például segít.
Érdemes benézni az A38 hajóra is. Ez egyszerre kulturális központ, luxusvendéglő, kocsma, koncertterem, kiállítótér, irodalmi beszélgetések helyszíne – és még ezer hasonló. Petőfi híd, budai hídfő. Garantált minőség.


HABOK A TORTÁN
Ha már mindent kipróbáltál, amit otthon nem lehet.
A Margitszigeten körbefut egy gumiszőnyeg: ott kocogni hajnalban vagy szürkületkor - csupa energiafeltöltés.
A Mai Manó Ház egy szecessziós épület, mór elemekkel – a Nagymező utcában. Csodálatos módon túlélte a háborús bombázásokat. Egyebek mellett fényképész-stúdióként működött – ma a Magyar Fotográfusok Háza – névadója az egykori stúdió tulajdonosa. A tetőtérben bárki megnézheti, milyen volt egy 19. század végi fényképészeti stúdió – hatalmas gépek, festett hátterek, fényáradat tetőablakból. Időutazás a szépia-képek korába. Lejjebb kortárs fotókiállitások, a földszinten pedig különleges hangulatú kávézó, terasszal. Egyedi világ, megéri belekóstolni.

SHOPPING - EXTRA
Ha pedig már nem bírod visszatartani a vásárlási vágyat, de mégse egy hatszázadik plázát látnál.
Márkás parfümök olcsón: Józsefvárosi Kínai Piac. Ez aztán multikulti élmény. Külön világ ez a piac, csupa ázsiai arc, törtmagyar beszéd. Rájössz, hogy minden ruhád, elektronikai cuccod, játékod – de még az eredeti, amerikai Converse-d  is  innen származik, ezekből a hatalmas konténerekből. Meglepő. Kicsit ijesztő a ritmusa és a labirintus-szerű átláthatatlansága.
Nagy kaland még a vasárnapi bolhapiac. Ha van hozzá türelmed és elég korán felkelsz– kincsek várnak a Petőfi Csarnoknál.
Ami pedig igazán üdít, az a havonta megrendezett WAMP (Vasánapi Művész Piac). Ez a fiatal magyar dizájnerek vására. Ruha, ékszer, táska, ételkülönlegességek, egyedi biciklik – egyre bővülő kategóriák – egyenesen az alkotók kezéből. Az árak persze nem a részképzős ösztöndíjra vannak szabva – de már a nézelődés is jócskán kifizetődik. Sok-sok eredeti ötlet, minőségi, egyedi termékek. Elég belenézni a honlap képeibe.

Egyébként pedig minden fentebb említett hely, intézmény, program és a velük kapcsolatos részletes információk megtalálhatók interneten.


Nagy Anna


Nincsenek megjegyzések: